Je zou er niet gelijk aan denken, maar ook de kleuren in een gerecht zijn van belang. Dit maakt een gerecht aantrekkelijk, maar ook gezonder. Soms heb je meer behoefte aan bepaalde kleuren of juist minder. Hoe dat zit zal ik je in deze blog vertellen. Natuurlijk moeten alle reeds genoemde voorschriften van het RIVM* in acht genomen worden, MAAR er is nog zo veel meer wat wij zelf kunnen doen om het immuunsysteem optimaal te houden. Hoe doe je dat?

De kleur zegt iets over de voedingsstoffen van een product. Zoals in de 1ste blog* vermeld zit er in groene bladgroente bijvoorbeeld chlorofyl. Een krachtig natuurlijk geneesmiddel. De bètacaroteen uit de oranje worteltjes is wellicht bekender. Zo zegt de kleur dus wat er in grote mate in dit product aanwezig is. Voor een goede balans zou het hele kleurenpallet dagelijks op je bord mogen liggen. Door alle kleuren te eten, zorg je dat je alles binnen krijgt wat je nodig hebt.

De effecten van kleur

Iedereen heeft toch zo zijn voorkeuren en zal lang niet elke dag alle kleuren van de regenboog eten. Terwijl we instinctief wel precies weten wat we nodig hebben. Dit negeren kan leiden tot lichamelijke, geestelijke en emotionele problemen. Dit klinkt misschien wat vergezocht, maar de invloed van kleur op ons gestel was al in de oudheid bekend. Wanneer je een tekort of teveel van een bepaalde kleur hebt, is het goed om groene producten te eten. Dit werkt namelijk neutraliserend.

De kleuren rood, oranje en geel zijn stimulerende, verwarmende kleuren en zorgen ervoor dat we ons goed voelen. Ze geven ons energie, zuiveren het bloed en verhogen de afweer. Ze houden zo infecties en ziekten buiten de deur. Tevens dragen ze bij aan een positieve en actieve instelling. Dit geldt voor voeding, maar ook door te kijken naar deze kleuren heb je dit effect. Denk maar aan de rode lap bij een stier.

Wanneer je juist overactief bent, is het goed om iets van de complementerende kleuren te eten. Dit is in dit geval blauw, indigo en violet. De kleuren komen minder vaak voor in onze voeding, maar zijn niet minder belangrijk. Deze kleuren zijn goed om extra te eten in tijden van stress. Deze werken verkoelend en kalmerend. Tevens voeden zij het zenuwstelsel en de hersenen. Enkele voorbeelden zijn: een stuk makreel voor blauw (kleur zit in het vel), donkere druiven voor indigo en aubergine voor violet.

Wanneer je niet veel rood voedsel eet, kan het zijn dat je een ijzertekort krijgt. Dan is het aan te raden om meer groenvoer te eten en zo je ijzergehalte te verhogen. De kleur groen is verbonden met het hart en veel groenvoer zal dan ook hartkwalen voorkomen. Groen reinigt het bloed van gifstoffen en bevordert het lymfestelsel. Het brengt harmonie en balans. Dit kun je ook ervaren door simpelweg in het bos te gaan wandelen.

Isaac Newton

Door een prisma is het hele kleurenspectrum te zien. Dit werd, samen met de zwaartekracht, door Isaac Newton ontdekt. Dit gebeurde toen hij thuis in quarantaine zat tijdens de pestepidemie in 1666. Wie weet wat er tijdens deze pandemie allemaal ontdekt zal gaan worden! 🙂 We zijn ons in ieder geval meer bewust wat echt belangrijk voor ons is. Waar ik iedereen over hoor, is het gemis om elkaar gewoon te kunnen zien en te omhelzen.

Er is nog veel meer over kleuren te vertellen. Ik heb de informatie heel basic gehouden, maar wil ook hierin wat meer bewustwording brengen. Dit om ook op dit vlak het immuunsysteem en gemoedstoestand te optimaliseren. Heb zelf een recept bijgevoegd. Hierin zitten alle kleuren die we nodig hebben.

Het is al weer even geleden, Blue Monday. Dit zou de deprimerendste dag van het jaar moeten zijn. Hier geloof ik niet zo in en had toen dan ook een Light Monday recept* gemaakt. Dit is een heerlijk recept, waar je niet anders dan blij van kunt worden. Maak het wel ook zelf tot een feestje. Dek de tafel mooi, ook al eet je alleen. Maak je bord mooi op en eet met aandacht. Je neemt alle voedingsstoffen veel beter op als je zo’n 30x per hap kauwt. Dit alles draagt ook bij aan je gezondheid.

Zoals gezegd is er nog veel meer te vertellen over kleur. Wil je meer weten en kijken wat kleur voor jou kan doen? Neem dan contact* met mij op. Dan kijken we samen hoe we meer kleur op jouw bord en in jouw leven kunnen brengen!

Van Top tot Teen in Balans

Als je mijn blogs nog niet volgt, schrijf je dan hier in*.

Wanneer je het interessant vindt, deel deze blog*! ?

* Klik op de gekleurde linkjes voor meer info of acties.