Vanaf vandaag zal ik om de paar dagen een blog met tips posten. Dit om op een natuurlijke manier jezelf en medemens te beschermen. Niemand weet nog precies hoe het zit met dit specifieke virus. Heb dan ook best even getwijfeld, maar vind dat alle kennis die voorradig is gedeeld moeten worden.

Natuurlijk moeten alle reeds genoemde voorschriften van het RIVM* in acht genomen worden, MAAR er is nog veel meer wat wij zelf kunnen doen om ons optimaal te wapenen tegen welk virus dan ook.

Immuunsysteem versterken

Door onze weerstand op peil te houden kunnen we (hopelijk) het virus buiten de deur houden. Is dit niet het geval dan komt het immuunsysteem in actie. Zaak dus om beiden optimaal te houden! Maar hoe doe je dat?

Het grootste gedeelte van ons immuunsysteem zit in de darmen, maar liefst 70%! Dit maakt ook gelijk het belang van goede voeding duidelijk. Een open deur wellicht, maar lang niet iedereen eet dat wat het immuunsysteem juist nu zo hard nodig heeft. Met alleen goede voeding ben je er nog niet, maar daar gaat wel de 1ste blog over.

Wat nu juist wel en waarom?

Dat we extra sinaasappels en citroenen moeten gebruiken is alom bekend. Deze lijken nu chronisch uitverkocht. Toch zijn de schappen met de versproducten, en dan vooral de ongesneden groentes, niet de producten die nu extra veel verkocht worden. Nee, men gaat voor het toiletpapier! ­čÖé

Juist ongesneden groentes en fruit zitten vol met de nodige antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels. Die laatste zijn natuurlijk erg belangrijk voor de spijsvertering, maar ook voor de darmflora, die op zijn buurt weer bijdragen aan een goed immuunsysteem. Het lichaam heeft deze vezels ook nodig voor een goede opname van mineralen. Wanneer je verse jus perst, gooi dan ook het pulp in je glas, want juist daar zitten de vezels in. We doen er zeker nu goed aan om minimaal 400 gram groente en 2 stuks fruit te eten.

Om de darmflora gezond te houden is het nu ook erg goed om probiotica te nemen. Er worden veel supplementen verkocht, maar het kan ook natuurlijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gefermenteerde producten zoals zuurkool, tempeh, kefir*, h├╝ttenk├Ąse en ook pure chocolade boven de 70%.

Natuurlijke geneesmiddelen

Groene bladgroente zou nu dagelijks op je menu mogen staan. Naast de bekende antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels, zit er nog iets speciaals in. Door de groene kleur bevatten ze ook chlorofyl. Laat dit nou net een natuurlijk geneesmiddel zijn! Het legt bijvoorbeeld een laagje in de ingewanden wat gevaarlijke stoffen inkapselt en onschadelijk maakt.
Boerenkool staat bekend als de allergezondste. Voordat er daar nu een run op ontstaat; rucola, groene kool en spinazie zijn ook zeer geschikt.

Misschien niet geheel bekend maar ook de shiitake zouden we nu extra toe kunnen voegen aan ons dieet. Het bevat veel nuttige voedingsstoffen, waaronder vitamine D, die zeker nu goed voor ons zijn. Ook staat de shiitake in de traditionele Chinese geneeskunde bekend als een krachtige medicinale paddenstoel. Hij heeft o.a. het vermogen de celdeling van de afweercellen te verhogen. Zo kan het virus dus zo nodig sneller opgeruimd worden.

Een specerij die ook al jaren bekend staat om de medicinale werking is gember. Door dit regelmatig toe te voegen aan een gerecht, of door er thee van te zetten, wordt het immuunsysteem versterkt. Ook heeft het een anti-virale werking en kan de opname van voedingsstoffen in de darmen met maar liefst 200% verhoogd worden.
^Gember is ook een natuurlijke bloedverdunner, let hierop als je bloedverdunners gebruikt.

Een product wat we zeker niet mogen vergeten is knoflook! Door de verschillende antioxidanten is deze bij uitstek geschikt om in te zetten bij het versterken van het immuunsysteem. Het gaat ook nog eens luchtweginfecties tegen. Er zijn mensen die de geur ervan vervelend vinden, maar door nadien wat peterselie te eten, ga je dit tegen.

Welk fruit en waarom?

Natuurlijk sinaasappelen en citroen door o.a. de grote hoeveelheid vitamine C die deze bevatten, maar die kunnen lastig te krijgen zijn momenteel. Denk ook aan grapefruit. Buiten veel vitamine C zit er ook flavonoïden in. Dit zijn ook antioxidanten en natuurlijke chemische verbindingen die het immuunsysteem activeren.
^Ook o.a. groene thee en rooibos bevatten flavonoïden.

Hier zou je misschien niet gelijk aan denken, maar ook vlierbessen kunnen nu een goed hulpmiddel zijn om de weerstand een boost te geven. Er zitten ook veel antioxidanten in en zijn tevens ontstekingsremmend. Vroeger werden ze al ingezet om griepvirussen tegen te gaan. Deze zijn nu alleen ingevroren verkrijgbaar en mijn voorkeur zou dan ook uitgaan naar vlierbessensap.

Wat ook bomvol antioxidanten en voedingsstoffen zit die de gezondheid bevorderen, zijn blauwe bessen. Ze worden ook wel de antioxidantkoning genoemd. Ook hebben ze nog eens de eigenschap de suikerspiegel te stabiliseren. Erg gunstig, want een sterk schommelende suikerspiegel ondermijnt het immuunsysteem en kan uiteindelijk zelfs diabetes 2 tot gevolg hebben. Dat brengt mij bij de dingen die we nu het best zo veel mogelijk kunnen vermijden.

Wat nu juist niet?

Suiker is zeker een product wat we nu beter kunnen mijden. Het remt namelijk de aanmaak van de witte bloedcellen, de vechters binnen ons immuunsysteem. Ik heb het dan niet alleen over de bekende suikerproducten, maar denk ook aan de op het eerste oog gezond lijkende artikelen zoals vruchtensapjes, fruityoghurt, enz.

Probeer nu ook zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te eten. De meeste mensen hebben nu meer tijd, dus ga lekker de keuken in. Binnenkort zal ik ook een geschikt recept posten, maar met de reeds genoemde producten kom je al een heel eind. Voer ze anders in op smulweb*. Met de zelf ingevulde ingredi├źnten vind je hier de lekkerste recepten.

Deze is gemakkelijker want feestjes zijn er nu toch even niet, maar ook alcohol kunnen we nu beter laten staan. Dat roken zeker nu zeer onverstandig is behoeft ook geen verdere uitleg, denk ik.

Wederom een open deur wellicht, maar juist nu zouden we onze weerstand moeten ondersteunen. Al de net genoemde producten zetten deze juist onder druk en maken het immuunsysteem zwakker om zich tegen andere dingen te wapenen. Hoe lastig misschien ook, maar probeer je niet al te veel te stressen, want ook dit komt de gezondheid niet ten goede. Hierover meer in de volgende blog.

Lees je de volgende blog weer mee?

Welke vitamines en mineralen in het bijzonder we allemaal nodig hebben om ons immuunsysteem te optimaliseren, zal ik ook in een van de nog komend blogs behandelen. Het worden er 10 in totaal, dus schrijf* je gauw in.

Hopelijk lees je weer mee met wat we allemaal nog meer zelf kunnen doen om gezond te blijven.
Misschien (hopelijk) heb ik nu niet veel nieuws verteld, maar ben bij de basis begonnen. Blijf vooral gezond en pas op elkaar!

Schrijf je in om geen enkele blog meer te missen*.

Of deel de blog* als je deze informatie interessant vond.

* Klik op de gekleurde linkjes voor meer info of acties.