Alweer de 3e in de serie blogs met tips om op een natuurlijke manier jezelf en medemens te beschermen. Natuurlijk moeten alle reeds genoemde voorschriften van het RIVM* in acht genomen worden, MAAR er is nog veel meer wat wij zelf kunnen doen om ons optimaal te wapenen tegen welk virus dan ook. Maar hoe doe je dat?

De ernst van gezonde voeding en levensstijl zien gelukkig steeds meer mensen in. Hoe dat zit met onze manier van denken, is een stuk minder bekend. Wat weten we eigenlijk van de effecten van onze gedachten? Buiten dan dat ‘positief denken’ goed is? Daar gaat deze blog over.

Fysieke en psychische voeding

Zoals vermeld in de 2e blog* maakt het lichaam geen verschil tussen fysieke of psychische stress. Zo zit het met fysieke en psychische voeding eigenlijk ook. Wanneer je je telkens zorgen maakt, is dit psychische stress. Het lichaam zal net zoveel stresshormonen produceren als bij fysiek gevaar. Wanneer je veel negatieve gedachten hebt, is dit slechte ‘voeding’ voor het lichaam. Net als slechte fysieke voeding, heeft dit ook een negatieve uitwerking op het lichaam. Beiden gaan een goed immuunsysteem tegen. Het is dus zaak om de gedachten en emoties ook gezond te houden.

De geest ‘voeden’ met positieve gedachten, maar ook met harmonieuze beelden en geluiden, heeft het zelfde effect als gezonde voeding. Deze twee kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Een mens kan zich zowel ziek eten, als denken. Een prachtig onderzoek, van de Japanse wetenschapper dr. Emoto*, laat heel duidelijk het effect van woorden, muziek en onze gedachten op water zien. Hieronder een waterkristal gemaakt met het woord Hoop.

Negatieve gedachten brengen niets anders dan negativiteit. Dit werkt ook de andere kant op, denk maar aan het placebo-effect. Daar waar jij in gelooft en je aandacht op richt, groeit. Dit klinkt misschien gek, maar alles wat bestaat is een trilling en trilt op een bepaalde frequentie. Ook onze gedachten. Positieve gedachten verhogen ons humeur, maar ook onze algehele gezondheid. We ervaren meer energie en het immuunsysteem wordt versterkt.

Hoe dan?!

Je voelt je misschien wel down, de sociale uitjes zijn tot een nulpunt gebracht, we zitten met z’n allen in een crisis en dan lees je dit. Iedereen kent wel de uitspraak; ‘het glas is half vol of half leeg’. En zo is het echt! Het is maar net hoe jij er tegenaan kijkt. Wanneer we even helemaal mentaal vast zitten, is het goed om fysiek in beweging te komen. Dit helpt om ook je gedachten weer in beweging te brengen. Ruimte te krijgen voor nieuwe positieve gedachten en emoties. Op welke manier je dit doet maakt niet veel uit. Soms heb je alleen even een extra zetje nodig; Met dank aan Yoga Magazine, kun je bijna een half uur samen yogaoefeningen* doen.

Zoals gezegd groeit dat gene waar je de aandacht op richt. Veel mensen kijken naar wat ze NIET hebben, maar draai het eens om. Wat heb je allemaal WEL? Waar kun jij dankbaar voor zijn? Al is het maar iets heel kleins. De zon die schijnt, een vogel die zingt. Probeer daar elke dag bewust aandacht aan te schenken. Buiten dat het fijn is, maakt het ook dat je steeds meer dingen gaat zien waar je dankbaar voor bent. Ook het opschrijven en eventueel ergens ophangen, helpt. Dan word je dus meerdere keren per dag herinnerd aan deze dingen en dat helpt om je eigen positiviteit te verhogen.

Beetje raar, maar wel lekker

Er is nog veel meer wat je kunt doen om je zelf van binnenuit te beschermen. Een daarvan is visualiseren. Dat is ook een trilling en eigenlijk niets meer dan een plaatje maken van een gedachte. Het is heel beschermend om een piramide te visualiseren en deze over jou, maar ook over je geliefden te plaatsen. Het klinkt misschien raar, maar ik doe het zelfs bij mijn auto als deze lang ergens moet staan. Ook simpelweg een bol rond jezelf visualiseren, is beschermend. Stel je voor dat er niets negatiefs doorheen komt. Je moet er alleen wel in geloven!

Nog een manier om je zelf te beschermen, is het uitspreken van een affirmatie. Positieve affirmaties uitspreken, is eigenlijk net zoiets als visualiseren, nu alleen niet in beeld. Het geeft beiden een seintje naar de hersenen. Wanneer je het echt gelooft en voelt, kan het brein het niet van realiteit onderscheiden. Lastig? Mensen doen het aan de lopende band! Alleen dan vaak de andere kant op. Ik ben niet goed genoeg, ik kan het niet, enz. Hieronder staat een affirmatie die voor mij goed werkt. Wanneer je hem zelf maakt, zal hij alleen wel krachtiger zijn.

Vragen?

Misschien heb je na het lezen van deze blog vragen of loop je ergens tegenaan. Neem dan contact* op om te kijken hoe ik je op weg kan helpen. In de volgende blog krijg je ook weer een lading aan tips, met wat wij zelf kunnen doen om gezond te blijven. Tot dan!

Schrijf je in om niets meer te missen*.

Of deel de blog* als je deze informatie interessant vond.

Hier kun je de 1ste blog* over de invloed van voeding lezen.
Lees hier de 2e blog* over de invloed van Stress

* Klik op de gekleurde linkjes voor meer info of acties.