Hier de 2e blog in de serie tips om op een natuurlijke manier jezelf en medemens te beschermen. Natuurlijk moeten alle reeds genoemde voorschriften van het RIVM* in acht genomen worden, MAAR er is nog veel meer wat wij zelf kunnen doen om ons optimaal te wapenen tegen welk virus dan ook. Maar hoe doe je dat?

Elke keer zal ik een ander deel belichten van wat we zelf kunnen doen om het immuunsysteem optimaal te houden. De 1ste blog* ging over welke voeding wel en wat nu beter even wat minder te nemen. Niet alleen wat we consumeren, maar ook hoe we met stress omgaan kan van invloed zijn op onze weerstand. Daar gaat dan ook deze blog over.

Externe en interne stressoren

Dat we nu meer stress ervaren, is gezien de huidige situatie, niet meer dan normaal. Zelf heb ik hier ook echt wel even last van gehad. Voelde de adrenaline door mijn lichaam razen en dit maakte mij vol gefocust op al het nieuws wat via elk kanaal binnen kwam. Deze externe stressoren kunnen ons in een continue staat van paraatheid houden. Door deze nieuwe realiteit maken we ons ook zorgen. Als we dus even niet van buitenaf geconfronteerd worden met de crisis, gieren de hormonen nog steeds door ons lijf.

Na adrenaline en noradrenaline wordt er ook cortisol in de bijnieren aangemaakt. De bekende stresshormonen die ons al vanaf de oudheid in leven houden. De eerste twee verhogen de bloeddruk, hartslag en ademhaling. Er wordt dus even meer bloed en zuurstof rondgepompt voor de spieren en hersenen om op het mogelijke gevaar te reageren. Cortisol zorgt er op zijn beurt o.a. voor dat de bloedsuikerspiegel omhoog gaat. De glucose die hiervoor nodig is, wordt vrijgemaakt door eiwitten uit het spierweefsel te onttrekken. Er is zo voldoende energie om weerstand tegen het gevaar te bieden. De stofwisseling en het immuunsysteem worden onderdrukt om ook zo energie te besparen.

Dit is een heel natuurlijk proces en acute stress is zelfs erg nuttig. Met chronische stress zit dat anders. Dan wordt o.a. het immuunsysteem dus continu onderdrukt en dat hebben we heel hard nodig! Er zijn momenteel veel mensen die zowel psychische als fysieke stress ervaren. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen beiden en blijft cortisol produceren. Het mogelijke gevaar is er immers nog.

Cortisolgehalte stabiliseren

De huidige situatie zal voorlopig niet veranderen, wel kunnen we zelf wat aan de stress doen. Deze daadwerkelijk verlagen is wellicht lastig. Maar je kunt er ook voor zorgen dat je de cortisol, en daarmee ook de stress, naar beneden brengt. Maar hoe doe je dat? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, waar ik er enkele van zal benoemen.

Door even lekker te bewegen breng je het cortisolgehalte naar beneden. Vele denken dan vooral aan sporten. Dit is in de sportschool even onmogelijk, maar ook door beweging in het algemeen breng je dit naar beneden. Een hoog cortisol zorgt voor meer vetopslag. Vroeger was dit erg handig in een gevaarlijke situatie, je kon deze door de extra energiereserves beter volhouden. Doe nu thuis wat oefeningen, loop een blokje of ga even los op je favoriete muziek. Het luisteren naar de muziek an sich zorgt al voor een verlaging van stress!

Er ontstaan prachtige initiatieven tijdens deze crisis. Men kijkt meer naar elkaar om en laat dit empathische gedrag nou ook bijdragen aan een verlaging. Bedenk dus gauw wat jij voor de medemens kunt doen. Bedenk dit onder het genot van een lekker kopje groene thee*. Je zou het niet verwachten, maar ook dit is stress verlagend. Het helpt ook nog eens bij het afvallen.

Een zeer effectieve manier om zowel je cortisolgehalte te stabiliseren en ook nog eens af te vallen, is koud douchen. Deze acute fysieke stress maakt het lichaam sterker en verhoogt de weerstand. Er worden zelfs meer witte bloedlichaampjes aangemaakt. Het heeft nog veel meer voordelen, maar ik beperk mij nu tot deze. Doe het in de ochtend, want het boost ook je energieniveau. Zelf begin ik bij de voeten en ga dan naar boven. Belangrijk is het om niet meer warm na te douchen. Bouw het op en probeer het uiteindelijk minimaal 30 seconden vol te houden.

Kleine moeite, groot effect

Er zijn nog meer dingen die we zelf kunnen doen. Een daarvan is slapen! Dit zorgt voor herstel en een reset. Elke morgen heb je de keuze hoe je deze dag gaat beleven. Probeer niet eindeloos te blijven liggen. Zorg dat je 2ltr water, minder cafeïne en alcohol drinkt en je verlaagt een deel van de fysieke stress. Een van mijn favorieten is het eten van een stuk pure chocola van 70% of hoger. 🙂

Stress heeft vaak met angst te maken. Het lezen van een boek kan nu zeer ontspannen zijn en als ik je er een mag adviseren; De kracht van het Nu van Eckhart Tolle. Er dreigt op verschillende vlakken gevaar. Niemand weet hoe dit eindigt. Ons daar nu telkens druk om maken is zinloos én vergroot alleen maar de stress. Dit boek* laat je op een duidelijke manier zien hoe je je mind kunt sturen zich niet in het verleden of eventuele toekomst te verliezen.

What’s next

Volgende keer zal ik o.a. ingaan op de invloed van onze manier van denken op de weerstand. De invloed daarvan op het immuunsysteem wordt erg onderschat en daar valt nog een flinke winst te behalen!

Schrijf je in om niets meer te missen*.

Of deel de blog* als je deze informatie interessant vond.

Hier kun je de 1ste blog* nogmaals lezen.

* Klik op de gekleurde linkjes voor meer info of acties.