We hebben het al over veel verschillende onderwerpen gehad die allen bijdragen aan een optimaal immuunsysteem. Waar nog weinig aandacht voor is geweest, is rust. Zowel overdag als ‘s nachts, echte rust. Dit lijkt voor sommige nu misschien onmogelijk met alle actuele zaken, maar rust is cruciaal voor het herstel van lichaam en geest.

Wat wij zelf zoal kunnen doen om echt tot rust te komen, zal in deze blog ter sprake komen. Natuurlijk moeten alle reeds genoemde voorschriften van het RIVM* in acht genomen worden, MAAR er is nog zo veel meer wat wij zelf kunnen doen om het immuunsysteem optimaal te houden. Hoe doe je dat?

Slaaphormoon melatonine

In de 6e blog* heb ik het gehad over de verschillende gelukshormonen. Een daarvan was serotonine. Wanneer je hier voldoende van produceert, ben je rustig en zal je ‘s nachts waarschijnlijk ook goed slapen. Dat komt omdat serotonine omgezet wordt in melatonine. Dit hormoon zorgt ervoor dat we moe worden gedurende de avond. Dat we goed inslapen en niet telkens wakker worden ‘s nachts.

Wanneer je moeite hebt met slapen, kan dit met de melatonineproductie te maken hebben. Het kan helpen om tegen het einde van de dag een warm bad te neemt. Als je deze niet hebt, kun je natuurlijk ook onder de douche gaan. Beide helpen om je melatoninegehalte te verhogen. De toevoeging van epsomzout (magnesium) in een bad of voetenbad ondersteunt dit. Wanneer je ook nog eens lavendelolie toevoegt, ontspan je volledig.

Misschien heb jij geen problemen met slapen, maar draai je wel veel nachtdiensten en is daardoor je slaappatroon in de war. It’s part of the job waarschijnlijk, maar het komt je immuunsysteem niet ten goede. Het in de war brengen van het bioritme, is een ware aanslag op de gezondheid. Het immuunsysteem werkt voornamelijk ‘s nachts en komt zo niet toe aan herstel. Overdag komt het eigenlijk alleen in actie wanneer er al een indringer binnen is.

Rustmomenten inbouwen

Wanneer je door je werk of persoonlijke voorkeur meer ‘s nachts leeft, is het zeer aan te raden om toch een consequente vorm van rust in te bouwen. Meditatie of Qigong* zijn hier zeer geschikt voor. Beide brengen je hersengolven in een andere staat. De alfa- en thèta-golven, deze zijn zeer helend voor het lichaam. Zowel meditatie als Qigong stimuleren het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Met rust nemen wordt niet alleen slapen bedoeld. Ook overdag is het belangrijk om rustmomenten in te bouwen. Dit is voor mijzelf nog wel een aandachtspuntje. Vaak ga ik te lang door en stop ik pas wanneer ik al moe ben. Dan wil ik eigenlijk niks meer. Een stukje wandelen is dan ook niet echt meer ontspanning, maar meer een moetje. Veel beter is het om dit voor te zijn. Veel mensen vinden het ontspannen om voor de tv te zitten, maar ook dan is de geest nog actief bezig.

Mediteren

Door regelmatig te mediteren geef je lichaam en geest echt een herstel moment. Met een paar minuten per dag heb je al resultaat. Dit zal je herladen om door te kunnen gaan waar je geëindigd was. Er zijn veel meditatiemogelijkheden. Het concentreren op de ademhaling kent vast iedereen wel. Variaties daarop zijn bijvoorbeeld je op een brandende kaars of op de buik die uitzet te concentreren. Voor mij is mindfull wandelen in het bos een favoriet.

Nog een makkelijke en effectieve manier om de afweer te verhogen is het drukken op acupunctuurpunt LI 4. Dit is het ‘kussentje’ tussen duim en wijsvinger. Dat doe je 3x daags zo’n 10 a 15 seconden. Dit activeert het immuunsysteem, ontspant je lichaam en produceert gelukshormonen.
^Punt LI 4 niet tijdens zwangerschap gebruiken!

Door al het nieuws wat ons te oren komt, ervaren veel mensen angst. Ook dit is een ware aanslag op de gezondheid. Net zoals bij stress zet angst ons immuunsysteem on hold. Wanneer je het moeilijk vindt om je geest tot rust te brengen kan een geleide meditatie* iets voor jou zijn. Je hoeft dan alleen maar te luisteren en de rust volgt vanzelf. In de link staan vele gratis meditaties, zowel in het Engels als Nederlands. Er staat ook een cursus* op voor beginners en meditaties voor de kleintjes onder ons.

Het opschrijven van de dingen die in je hoofd spoken, kan ook helpen om niet telkens te blijven malen. Zelfs het kleuren van mandala’s* kan de geest tot rust brengen. Kijk wat bij jou past. Het was tot nu toe heel gewoon om maar door te blijven rennen en vliegen. Dit met uiteindelijk bijvoorbeeld een burn-out tot gevolg. Door de huidige situatie is er als het ware aan de ‘handrem’ getrokken door iets buiten onszelf. Laten we hier ons voordeel mee doen en er voor zorgen dat niet straks ook ons lichaam aan de handrem trekt.

Van Top tot Teen in Balans

Als je mijn blogs nog niet volgt, schrijf je dan hier in*.

Wanneer je het interessant vindt, deel deze blog*! ?

* Klik op de gekleurde linkjes voor meer info of acties.