Voor sommige mensen is het nu misschien lastiger om zich gelukkig te voelen, terwijl ook dit juist zo versterkend is voor het immuunsysteem. In de 6e blog gaan we kijken hoe we daar invloed op uit kunnen oefenen. Natuurlijk moeten alle reeds genoemde voorschriften van het RIVM* in acht genomen worden, MAAR er is nog veel meer wat wij zelf kunnen doen om ons optimaal te beschermen tegen welk virus dan ook. Maar hoe doe je dat?

Wanneer je optimistisch bent, betekent dit niet dat je problemen ontkent of hier door een roze bril naar kijkt. Het is meer de situatie accepteren zoals die is en er het beste van maken. Ook nu of liever gezegd; zéker nu kunnen we daar een groot voordeel uithalen! Het is al lang bekend dat optimisten langer leven dan pessimisten, maar hoe zit dat eigenlijk?

Optimist vs pessimist

Uit onderzoek is gebleken dat pessimisten dus een kortere levensverwachting hebben. Doorslaggevend daarbij is dat pessimisten zich eerder passief opstellen bij een negatieve gebeurtenis. Enig actie zal, in de beleving van een pessimist, toch niets uithalen. Door ergens negatief tegenaan te kijken, komen er schadelijke stoffen vrij in het lichaam. Deze groep is ook vaak bekend met depressies. Al deze factoren hebben een negatieve uitwerking op het immuunsysteem.

In de 3e blog* kwam al voorbij wat we zelf met onze gedachten kunnen doen. In deze blog wil ik ingaan op hoe hormonen hier een rol bij spelen. De zogenaamde gelukshormonen. Daar hebben we er 4 van, maar ik beperk mij er tot 2; Serotonine en dopamine. De ene staat voor rust en de andere voor actie. Een mooie balans tussen Yin & Yang. Wanneer we de balans kunnen behouden, voelen we ons van top tot teen gelukkig! 🙂

Serotonine

Buiten gelukshormoon staat serotonine ook bekend als het rusthormoon. Het geeft ons dan ook een gevoel van veiligheid, tevredenheid en zeker zijn over jezelf of een situatie. Door de omzetting naar melatonine ‘s avonds, zorgt het er ook voor dat we lekker slapen. Het grootste gedeelte serotonine produceren wij in het maag/darmkanaal, zo’n 95% maar liefst! De overige 5% wordt in de hersenen aangemaakt.

Gevoelens als eenzaamheid, depressie, angst en zeker stress wijzen op een tekort of veroorzaken een tekort. Daar verschillen de meningen nogal over. Hoe dit precies zit is eigenlijk ook helemaal niet belangrijk. Veel belangrijker is het wat we er zelf tegen kunnen doen! Voeding is een van de onderdelen waarmee we invloed op uit kunnen oefenen. Ook de zon is van grote invloed op het serotoninegehalte.

Dopamine

Het gelukshormoon dopamine zet ons juist in beweging, motiveert ons. Tevens geeft het een gevoel van blijdschap en tevredenheid. Ook zorgt het voor een beloningsgevoel en heeft hierdoor verbanden met verslaving. Het gaat hier om een hormoon wat volledig in de hersenen geproduceerd wordt. Het kan echter wel beïnvloed worden door wat je nuttigt.

Door stress of overvloedig gebruik van bijvoorbeeld alcohol, cafeïne of suiker, verstoor je de balans. Je kunt merken dat je vermoeid bent, of een lager libido hebt. Wellicht gebrek aan motivatie, concentratie en je niet echt blij voelen. Ook behoefte aan korte termijn bevrediging kan je opmerken. Zoals suikerbehoefte, vet eten of alcohol. Dit geeft namelijk een tijdelijke stijging van de dopamine en dus een tijdelijk geluksgevoel.

Gelukshormonen natuurlijk verhogen

Gelukkig zijn er een heleboel dingen die je zelf kunt doen om je happy te voelen. Dit gaat een stuk gemakkelijker dan je misschien zelf denkt. Knuffelen en seksen zijn zo 2 van die dingen, dit is nu alleen niet voor iedereen mogelijk. Gelukkig is er meer;
– Het aaien van je huisdier
– Genieten van de zon
– Het nemen van een koude douche
– Zorgen voor voldoende slaap
– Bewegen
– Gewoonweg lachen, zelfs glimlachen!

Buiten de dingen die je kunt doen, zijn er ook tal van voedingsmiddelen die verhogend werken. Ik noem er hier een aantal;
– Groente, zoals bladgroente, broccoli en paprika
– Fruit, zoals bananen, aardbeien en appels
– Noten, met name amandelen en macadamia
– Zaden & pitten, met name sesamzaad, pompoen- en zonnebloempitten
– Peulvruchten en Volkoren producten, zoals bruine rijst
– Vette vis, zoals zalm of makreel
– Dierlijke eiwitten, zoals kip en ei
– Avocado
– Cacao

Doe hier je voordeel mee en probeer niet te veel naar alle negatieve dingen te kijken. Zoals vermeld in de 3e blog*, groeit het gene waar we de aandacht op richten. Neem even een momentje voor jezelf en voel waar jij echt gelukkig van wordt en geef dit al jouw aandacht!

Wanneer je dit toch lastig vindt, kan het ook heel fijn zijn om even bewust te gaan bewegen. Ook wanneer je de dag met fijne oefeningen wilt beginnen, is dit filmpje* zeer geschikt, met dank aan Yoga Magazine. Het gaat om Qigong oefeningen en ondersteunt het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Van Top tot Teen in Balans

Als je mijn blogs nog niet volgt, schrijf je dan hier in*.

Wanneer je het interessant vindt, deel deze blog*! ?

* Klik op de gekleurde linkjes voor meer info of acties.