In de 1ste blog* heb ik aangegeven wat nu aan te bevelen is qua voeding. Buiten de genoemde redenen had dit ook met de nodige vitamines en mineralen te maken. Daar zal ik in deze blog o.a. op ingaan. Nummer 4 in de serie blogs met tips om op een natuurlijke manier jezelf en medemens te beschermen.

Natuurlijk moeten alle reeds genoemde voorschriften van het RIVM* in acht genomen worden, MAAR er is nog veel meer wat wij zelf kunnen doen om ons optimaal te wapenen tegen welk virus dan ook. Maar hoe doe je dat?

Extra vitamine

Er wordt al veel geschreven over welke vitamines we nu extra kunnen nemen. De supplementen zijn dan ook niet aan te slepen. Ik, als natuurgeneeskundig therapeut, geloof echter meer in de natuurlijke varianten uit onze voeding. Er is een uitzondering, daarover straks meer.

Natuurlijk kunnen er situaties zijn waarin het niet mogelijk is alles via de voeding voldoende binnen te krijgen. Dan is het goed om wat extra’s te nemen. Er is alleen veel rotzooi te koop, met veel nutteloze en vaak zelfs schadelijke bijproducten. Bij natuurvoedingswinkels* zijn de supplementen niet goedkoop, maar wel schoon en kwalitatief. De goedkopere varianten doen vaak meer kwaad dan goeds.

Wat hebben we nodig?

Natuurlijk is vitamine C bij uitstek een vitamine om griep tegen te gaan. Er zijn er nog een paar waar we nu extra op kunnen focussen. Een daarvan is vitamine D. Volgens het voedingscentrum is het niet nodig om dit extra te nemen, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Het gaat hier om een vitamine die het lichaam zelf aanmaakt. Dit alleen in de zomermaanden én als je voldoende buiten bent. Je kunt deze vitamine niet opslaan, dus morgen heb je het weer nodig. Vitamine D is buiten de calciumopname, ook zeer belangrijk bij de ondersteuning van het immuunsysteem. Het zorgt dat eventuele infecties beperkt blijven en dan vooral luchtweginfecties.

Vitamine D komt vooral voor in vette vis en in veel mindere mate in vlees en eieren. Om voldoende via de voeding binnen te krijgen, zou je elke dag een stuk vette vis moeten eten of vlees en een stuk of 10 eieren. Dat zou ik je toch echt afraden. Het wordt ook in zeer geringe hoeveelheden toegevoegd aan margarine, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet. Deze laatste 4 producten behoren al helemaal niet in een gezond voedingspatroon. Dit is dan ook het enige supplement wat ik in de donkere maanden standaard neem. Zo’n 75 microgram per dag is goed.
^Het gaat hier om een in vetoplosbare vitamine, neem er dus altijd een op oliebasis.

Waar zit wat in?

Zoals iedereen weet is vitamine C heel belangrijk voor een goede weerstand. Het is een krachtig antioxidant die o.a. de werking van onze witte bloedlichaampjes verbetert en antivirale eigenschappen heeft. Het is een in wateroplosbare vitamine en komt veel voor in groente en fruit. Maar wat zijn nou echt de uitschieters? De sinaasappel staat bekend om de hoge vitamine C, dit is zo’n 50 mg per stuk. Wist je dat er in 1 kiwi bijna 2x zoveel en in een golden kiwi ruim 3x zoveel zit? Een rode paprika bevat minstens net zo veel als de golden kiwi. Broccoli is ook een groente met een hoog vitamine C gehalte. Net als tijm, peterselie en spaanse peper. Preventief neem ikzelf nu elke dag 500mg vit. C extra. Wanneer je griepverschijnselen hebt, kun je zelfs elk uur een dosis van 500mg nemen. Wanneer het te veel wordt, merk je dat je diarreeverschijnselen krijgt. Het overschot aan vitamine C plas je overigens gewoon weer uit.

Een mineraal waar je nu misschien niet gelijk aan denkt, is zink. Dit antioxidant speelt ook een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Het verbetert het afweersysteem. De witte bloedlichaampjes die we in de thymus produceren, de T-cellen. De thymus wordt gezien als de belangrijkste klier van het immuunsysteem. Zink zit veel in dierlijk eiwit. Voor de vegetariërs en veganisten onder ons, is dit dus een aandachtspunt. Ook wanneer je veel frisdrank, alcohol of fastfood nuttigt, kun je een tekort hebben. Het zit ook in noten, zaden en volkorenproducten. Vooral in pompoenpitten, hennepzaad, pecannoten en zilvervliesrijst, maar de opname uit deze bronnen is veel lastiger. Een tekort* kun je o.a. herkennen aan haaruitval, nachtblindheid en een zwakker immuunsysteem.
^Witte vlekjes op de nagels is een teken van een ernstig tekort.

Thymus wattus?!

De thymus is dus een hele belangrijke klier wanneer het gaat over ons immuunsysteem. Hij bevindt zich achter het borstbeen en is beter bekend onder de naam zwezerik. Hij produceert T-cellen en deze gaan eventuele indringers in de cel te lijf. Laat een virus zich nou net daar ‘verstoppen’! Deze zijn nu extra belangrijk. Het klinkt misschien een beetje raar, maar door ‘s morgens op de thymus te kloppen, net zoals Tarzan dat doet, activeer je hem. Dit is ook een goede oefening om je algehele conditie omhoog te brengen. Mensen die last hebben van hooikoorts en nu verschrikt aangekeken worden wanneer ze niezen, kunnen hier ook baat bij hebben. Tevens extra vitamine C gaat de klachten tegen.
^Selenium heeft ook een stimulerende werking op de T-celen en door slechts 2 paranoten per dag te eten, krijg je hier al voldoende van binnen. Eet er niet veel meer van, want een teveel aan selenium is giftig!

Ook dit is weer een flinke blog geworden en er is eigenlijk nog zoveel meer te vertellen! In de volgende benoem ik wat je in huis allemaal kunt doen om gezond te blijven. Tot dan!

Schrijf je in om niets meer te missen*.

Of deel de blog* als je deze informatie interessant vond.

* Klik op de gekleurde linkjes voor meer info of acties.