Een onderwerp wat nog niet is besproken, is het belang van vet. De een eet er veel teveel van en de ander schuwt het volledig. Terwijl ook dit juist zo belangrijk is voor een goede gezondheid. De goede vetten welteverstaan! Deze worden ook wel vetzuren genoemd. Daar zal ik je in deze blog meer over vertellen.

De juiste vetten in het voedingspatroon opnemen en hierin de juiste balans vinden, draagt in grote mate bij aan een goede weerstand. Natuurlijk moeten alle reeds genoemde voorschriften van het RIVM* in acht genomen worden, MAAR er is nog zoveel meer wat wij zelf kunnen doen om het immuunsysteem optimaal te houden. Hoe doe je dat?

Wat zijn de juiste vetten

Dat zijn o.a. de vetzuren omega-3 en omega-6. Deze worden ook wel de essentiële vetzuren genoemd, omdat we zelf niet in staat zijn deze aan te maken. Er wordt nog onderscheid gemaakt met omega-9. Deze kan het lichaam wel zelf aanmaken. Omega-3 komt voornamelijk van dierlijke vetten. Omega-6 juist van plantaardige vetten. De omega-9 maken we dus zelf aan en komt verder voornamelijk voort uit olijfolie. Er zijn tal van gezondheidsvoordelen te benoemen als je voldoende vetzuren binnenkrijgt, mits in de juiste verhouding.

De bekendste is wel omega-3. Dit vooral door de positieve werking op ons hart en bloedvaten. Wat velen niet weten is dat het de vorming van bloedproppen tegengaat en ontstekingsremmend is. Depressies en angststoornissen worden hierdoor ook sterk verminderd. Er zijn nog tal van voordelen, maar ik hou het nu bij deze. Omega-3 zou regelmatiger op het menu mogen staan. We krijgen namelijk van deze variant vaak te weinig binnen. De verhouding met omega-6 zou voor het goede 1:1 moeten zijn, maar is veel vaker 1:20!

Wanneer we iets onder de leden hebben, zet omega-6 een immuunreactie in werking. Heel belangrijk, alleen moet deze reactie ook weer ‘uit’ gezet worden. Daar is omega-3 voor nodig, een heleboel! Doordat de verhouding bij de meeste mensen niet goed is, ontstaan er ontstekingen in de cellen. Dit doordat omega-6 dus vaak de boventoon voert en deze in hoge dosering juist ontstekingen in de hand werkt. Dit met uiteindelijk verschillende ziektes tot gevolg. Een goede balans hierin is dus echt heel belangrijk!

Waar zit het in?

Omega-6 komt voor in margarine, halvarine en in bak- en braadproducten. Zoals eerder vermeld in blog 4*, kun je deze naar mijn mening beter vermijden. Het zit ook in veel plantaardige oliën zoals: zonnebloemolie, sojaolie en maisolie. Deze oliën zijn betere bronnen, maar neem ook deze met mate. We krijgen vaak onbewust al heel veel omega-6 binnen. Deze oliën worden vaak aan producten toegevoegd. Het loont dan ook echt de moeite om het etiket van een product te lezen. Een bron waar je niet gelijk aan denkt, is het vlees dat je eet. Dieren krijgen op stal vooral mais en soja voorgeschoteld. Hierdoor bevat het vlees dus ook veel omega-6. Nog een reden om vlees te eten van dieren die op het land gelopen hebben.

Omega-3 komt vooral voor in vette vis. Vandaar dan ook dat er geadviseerd wordt dit 2x per week te eten. Over de kwaliteit en kwantiteit van de vissen is tegenwoordig wel wat te zeggen. Algenolie is in mijn ogen dan ook een heel goed alternatief. Tevens zit het in noten en zaden en dan vooral in walnoten en lijnzaad. Deze laatste 2 producten zouden dagelijks onderdeel uit mogen maken van je voedingspatroon. Een product wat je ook zeker regelmatig kunt eten is de avocado. Deze zit ook barstensvol goede vetten.

Einde serie blogs

Het begon met een idee om ons samen te wapenen tegen het coronavirus. De informatie die ik wilde delen was veel te veel voor slechts 1 blog. Het werden er dus 10! Nu een paar weken verder, ben ik nog steeds enthousiast en krijg ik veel positieve feedback. Ik ga dan ook door met het versturen van de gezondheidsverhogende tips, maar dan in de vorm van nieuwsbrieven. Het geeft mij energie en voldoening om op deze manier een beetje bij te kunnen dragen aan een gezondere wereld. 🙂 Wanneer je deze automatisch in de mail wilt ontvangen, schrijf je dan hier* gelijk in.

De frequentie gaat wel naar beneden. Er gaat namelijk veel tijd in zitten. Deze afgelopen periode heeft mij geïnspireerd en deze ideeën wil ik nu verder uit gaan werken. Als je mij volgt, lees je dit vanzelf. Mocht je na het lezen van de blogs vragen hebben, of een onderwerp wat je interesseert gemist hebben, laat het mij weten! Ook is het mogelijk persoonlijk met mij in gesprek te gaan, het 1ste advies is gratis. Neem hiervoor contact* met mij op.

Van Top tot Teen in Balans

Als je mijn blogs nog niet volgt, schrijf je dan hier in*.

Wanneer je het interessant vindt, deel deze blog*! ?

* Klik op de gekleurde linkjes voor meer info of acties.