Je leest het goed! Het zonnetje is hopelijk weer in aantocht en de huid bescherm je hiertegen door het drinken van tomatensap. Ook al bestaande rimpeltjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Niet alleen je huid doet het super op tomatensap, ook tal van andere lichamelijke processen doen het goed op dagelijks een glas tomatensap. Zo kun je er zelfs gemakkelijk mee afvallen. Je leest er alles over in deze blog.

Lycopeen

Dat een tomaat vol zit met antioxidanten en helpt bij het ondersteunen van het immuunsysteem, is je misschien wel bekend. Wist je ook dat een tomaat veel gezonder wordt naarmate je deze verwarmd hebt? Dit komt door het lycopeen wat in de tomaat zit en wat vermeerdert bij verhitting. Dit is een vorm van caroteen, die werkt als een antioxidant. Dat caroteen goed is voor de huid, is al lang bekend. Lycopeen gaat nog een stapje verder en is een stof die o.a. zeer succesvol ingezet wordt bij prostaatklachten en deze mogelijk zelfs kan voorkomen. Ook zorgt het voor een lager risico op hart- en vaatziekten en brengt het tevens het slechte cholesterol (LHL) naar beneden.

Weetje:

Wanneer er van nature veel lycopeen in een tomaat aanwezig is, kun je dat zien aan de zaadjes van de tomaat. Deze zijn namelijk veel donkerder dan de varianten met minder lycopeen. Hoe rijper een tomaat is, des te meer lycopeen deze ook bevat. De tomaten zijn dan dieprood van kleur.

Buiten dat ik het super lekker vind, is het dus ook echt super gezond om te drinken. Er zijn tal van verschillende pakken tomatensap te koop, maar deze zijn lang niet zo gezond en krachtig als het recept wat je hier verderop vindt. Hier zijn ook nog extra ingrediënten aan toegevoegd om er echt een healthybom van te maken. Zelf drink ik het bijna elke dag en merk echt dat mijn huid er beter van wordt!

Tomatenpuree

Zoals eerder vermeld bevat een verhitte tomaat dus meer lycopeen dan een verse variant. Dit is in het geval van tomatenpuree nog veel meer het geval! Dit is sterk geconcentreerde tomaat, die ook nog eens verhit is. Wat hier wel heel belangrijk is, is om de puree alleen in pakjes te kopen en nooit meer in de welbekende blikjes. De puree en het blikje hebben een slechte werking op elkaar en doen meer kwaad, dan goed!

Mix voor optimaal resultaat

Met onderstaand recept maak je dus echt een healthybom. Alle ingrediënten ondersteunen elkaar en zorgen dat je maximaal effect hebt van je dagelijkse homemade tomatensap. Zelf drink ik het graag rond 16 uur, als soort van cup a soep moment.

Recept

  • 70 gram tomatenpuree uit een pakje in een groot glas doen
  • Flink wat druppels Tabasco erbij
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie toevoegen
  • Glas afvullen met koud water en goed roeren

De Tabasco is wellicht wel goed om langzaam op te bouwen. Beginnen met 3 druppels en dit uitbreiden naar 10 druppels per keer. Dit voor de aanwezige capsaïcine. Het stofje dat er voor zorgt dat een peper pittig is. Buiten deze eigenschap heeft het verschillende gezondheidsvoordelen en is dus een ware toevoeging aan dit recept. Het is een sterk antioxidant, werkt ontstekingsremmend, kankerbestrijdend en zorgt voor een goede glucoseregulatie.

Het is belangrijk om de olijfolie van goede kwaliteit te nemen. Deze dient onder andere om het antioxidant capsaïcine op te nemen. Ook de vetoplosbare vitamine A die aanwezig is in de tomatenpuree heeft vet nodig om goed opgenomen te worden.

tomatensap

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Neem dan contact met mij op.

Volg je Top2toe4you nog niet? Schrijf je dan hier in en blijf op de hoogte van alle gezondheidsbevorderende nieuwtjes.

Top2toe4you

van Top tot Teen in Balans