Veel mensen hebben last van zorgen, angsten, zijn gestrest, slapen slecht en hebben allerlei klachten. Kan de natuur als oplossing worden ingezet? De oplossingen worden vaak overal gezocht, maar iets waar niet iedereen gelijk aan denkt is de natuur in gaan. Dit zou voor een ieder zo veel kunnen brengen. Zelfs alleen al door een parkje lopen heeft veel positieve en gezonde effecten.

Opnieuw in contact komen

Laatst las ik ergens een artikel dat ging over forest bathing, oftewel bosbaden. Het is een term die overgevlogen is uit Japan. Daar wordt het Shinrin-yoku genoemd en betekent niks anders dan je onderdompelen in de natuur. Nou daar ben ik dol op en het is nog eens supergezond voor je ook!

Dat een rondje door het bos lopen gezond is, lijkt me geen nieuws. Zo is alleen al in het bos zijn aardend en brengt je weer in contact met de natuur, maar ook met jezelf. Wanneer je een druk leven lijdt of veel in je hoofd zit, maakt even in de natuur zijn dat je weer terug in je lichaam komt. Het brengt je weer meer in het moment, in het nu.

In het bos zijn maakt allerlei hormonen vrij, zodat je je altijd veel beter voelt wanneer je weer huiswaarts gaat. Zelfs wanneer je niet gewandeld hebt, maar gewoon even rondgekeken hebt vanaf een bankje. De kleuren alleen al hebben een harmoniserende werking en specifiek de kleur groen werkt positief op ons hart. Nog een extra reden dus om regelmatig even de natuur in te trekken.

Natuur als oplossing

De zintuigen inzetten

Er werd in dat artikel geschreven dat je voor bosbaden heel langzaam moest lopen om de gehele omgeving op te nemen. Er met bewuste aandacht naar kijken en de geuren opsnuiven, de geluiden horen en dus al je zintuigen de kost geven. Oftewel Mindfull door het bos. Ik weet niet hoe jij door het bos loopt, maar ik word automatisch in het moment gezogen. Dat hou je bijna niet tegen als je je in een bos bevindt.

Het zou zonde zijn als je met oordopjes in, in gedachten door een bos zou rennen zonder ook maar enigszins van de omgeving te genieten. Weg die oortjes en luister naar de heerlijke natuurgeluiden. Je eventuele zorgen verdwijnen naar de achtergrond en je wordt gevangen in het moment. Nadien voel je je herboren en kun je er weer tegenaan.

Er zijn zelfs verschillende onderzoeken, onder andere op de Griffith University in Australië, die hebben aangetoond dat het regelmatig in de natuur zijn biljoenen aan medische zorg zou schelen. Biljoenen, als we allemaal een gewoonte zouden maken van het in de natuur zijn!

Daar helpt Top2toe4you tegenwoordig een beetje aan mee. Buiten dat ik zelf regelmatig in de natuur te vinden ben, bied ik ook wandelcoaching aan. Dit omdat we dan 2 vliegen in één klap slaan en de gesprekken zo gewoon veel natuurlijker verlopen. Tevens worden gelijk de eerste stappen gezet naar een gezonder leven! Zet vandaag de eerste stap en maak gelijk een afspraak. Natuurlijk is het ook nog mogelijk in mijn praktijk in Langeweg (vlakbij Breda) of Haarlem af te spreken.

natuur als oplossing

Van Top tot Teen in je Natuurlijke Balans

Vond je deze blog leuk en wil je volgende keer ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan hier in.