Alles wat we voor onze gezondheid nodig hebben is in de natuur te vinden. Dat weten we natuurlijk al lang, al onze medicijnen zijn gebaseerd op de kennis vanuit de natuur. Alleen wordt er bij medicijnen helaas slechts een klein deel gebruikt en dat deel is dan ook vaak nog eens synthetisch nagemaakt. Niks natuurlijks meer aan dus. Zonde, want juist in pure vorm werkt alles het beste. Zelf de natuur als apotheek gebruiken, vinden sommige mensen lastig, maar het is veel makkelijker toepasbaar dan jij nu misschien denkt. Daar zal ik je in deze blog meer over vertellen.

Smeerwortel

Ik was al van plan deze blog te schrijven, maar ik kan er nu weer een mooi praktijkvoorbeeld aan toevoegen. Onlangs heb ik een flinke val gemaakt en daarbij het gebied van mijn stuitje en onderrug erg bezeerd. Ik kon niet op of om. Misschien had ik zelfs even naar het ziekenhuis moeten gaan, maar ik ben zelf aan de slag gegaan en heb de natuur hierbij als apotheek gebruikt.

In mijn laatste nieuwsbrief had ik het over het Topkruid smeerwortel, daar maak ik hele fijne crème mee. Echt een must in iedere EHBO-trommel! Je kunt het op schone wonden smeren voor een snel herstel, maar het werkt ook supergoed bij kneuzingen en dat soort dingen. Dit was dan ook het eerste wat ik royaal op de pijnlijke plek smeerde bij thuiskomst. Helaas was dit nu niet voldoende.

natuur
Smeerwortel

Toen ik ‘s nachts wakker van de pijn in bed lag, wist ik precies wat ik morgen zou maken. Als men vroeger een been brak werd het blad van de smeerwortel gekneusd en op de botbreuk gelegd. Men moest dan weken stil blijven liggen met dit goedje op zich. Met dit in mijn achterhoofd heb ik manlief ‘s morgens de smeerwortelbladeren aangewezen en nadat ik de harde nerven verwijderd heb, heb ik dit fijngemaakt in de vijzel. Daarna heb ik er geraspte gember en wat honing aan toegevoegd, om er zo een mooie pasta van te maken.

Toen dit op de aangedane plek zat, voelde het gelijk al heilzaam. Zo eenvoudig en zo genezend! Uit ervaring weet ik dat het met dit goedje heel snel beter gaat, maar dacht dat ik het deze keer nog een aantal dagen zou moeten herhalen. Ik heb het één dag laten zitten en heb die nacht gelijk al geslapen als een roos. De volgende dag was het dan ook echt zoveel beter dat de smeerwortelcrème nu wel voldeed. Nu voelde het gewoon nog beurs, maar de felle pijn was gelukkig verdwenen! Er zijn meerdere mogelijkheden om een kneuzing tegen te gaan, maar dit is een 100% natuurlijke, goedkope en zeer doeltreffende methode.

natuur-apotheek

Benodigdheden:

  • 3 Smeerwortelbladeren
  • 1 cm Gember
  • 1 tl Honing
  • Voorverwarmde vijzel
  • Gaasjes
  • Plastic zakje
  • Verbandtape
Smeerwortelpasta

Misschien loop je zelf wel met een klacht waar je ook graag een natuurlijke oplossing voor wilt. Neem dan vrijblijvend contact met mij op en we kijken samen naar de mogelijkheden. Nogmaals het is vaak veel gemakkelijker dan je misschien denkt.

Paardenbloem en Brandnetel

Onlangs is er weer een detoxprogramma van start gegaan. In het startpakket wat mensen daarbij krijgen zit altijd de homemade detox-thee, met daarin zowel paardenbloem als brandnetel. Dit zijn twee Topkruiden die de meesten van ons wel herkennen. Wat vele alleen niet weten is dat deze Topkruiden zeer nuttig en reinigend werken. Ze zijn ook nog eens erg lekker! Natuurlijk kun je de detox-thee ook gewoon kopen in mijn webshop, maar hoe leuk is het niet om zelf aan de slag te gaan met dat ‘onkruid’ wat je waarschijnlijk toch weghaalt uit de tuin?

Wanneer je met brandnetels aan de slag gaat, is het belangrijk GOEDE tuinhandschoenen te gebruiken en alleen de jonge brandnetels te plukken. Ook is de plek waar je ze vandaan haalt erg belangrijk. Uit eigen tuin zal het met die verontreiniging wel meevallen, maar pluk ze nooit langs een weg of zo. Je spoelt ze even af en doet ze even een half uurtje in een thermoskan met heet water. Daarna prikken ze niet meer en is de eigengemaakte thee klaar.

Buiten de bloedzuiverende en ontstekingsremmende werking zorgt dit kopje thee ook dat je energiek doorgaat met wat je aan het doen was. Je kunt brandnetels ook te drogen hangen en zo een voorraadje aanleggen. Doe dit dan altijd op een donkere plaats. De lente is de aangewezen tijd om die voorraad aan te leggen, aangezien alles wat nu groeit barstensvol levensenergie zit.

Paardenbloem

Voor een reinigende thee gebruik je van de paardenbloem slechts de wortel, maar de jonge blaadjes ervan zijn ook heerlijk in een salade of ter garnering in de brandnetelsoep. Ja, heus! Dit is heerlijk en megagezond! Brandnetelsoep zit boordevol vitamine en mineralen. Het zorgt er ook voor dat je lichaam ijzer beter opneemt. Dit komt door de histamine die aanwezig is in de prikhaartjes. Mensen die histamine-intolerant zijn, kunnen brandnetels om deze reden beter laten staan.

Dit is maar een kleine greep met wat je zoal kunt doen met de Topkruiden die je vaak al gewoon in je eigen tuin of park tegenkomt. Wil je meer van dit soort ideetjes en leuke en gezonde wetenswaardigheden opdoen? Ga dan een keer met ons mee op een Topkruidenwandeling of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Van top tot teen in balans.