In mijn praktijk kijk ik naar hoe een proces in de natuur gaat en wat wij daar van kunnen leren om klachtenvrij te blijven. Helaas zie ik ook vaak wat wij de natuur aandoen en hoe de aarde zelf steeds meer moeite heeft om haar natuurlijke balans te behouden. Gelukkig kunnen we haar helpen en op kleine schaal ben ik daar al zoveel mogelijk mee bezig. Zo scheid ik mijn afval, hergebruik ik bijna alles, neem ik zo vaak mogelijk de fiets, maar of dit nou echt heel veel zoden aan de dijk zet?! Er is nog iets cruciaals wat lang niet iedereen weet, maar wat wel het probleem van binnenuit aanpakt; Natural Farming, en de kunst van het nietsdoen!
Hoe komen we uit die vicieuze cirkel?
Wanneer we meewerken met de natuur, in plaats van deze keer op keer uit balans te brengen, geven we deze de gelegenheid zichzelf te herstellen. Ik trek bijvoorbeeld niet onnodig iets uit de grond. Dit is een manier van de aarde om zichzelf te herstellen. Kale grond zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen wegspoelen en dat deze uitdroogt door de zon. Alles wat wij nemen uit de tuin, geven we ook weer terug. Dit om te voorkomen dat de aarde verarmt. Zo blijft ze vruchtbaar en in balans.
Wij hebben dit jaar voor het eerst echt volop gegeten uit onze eettuin. Zo fijn om nog minder uit de supermarkt te halen en dat we precies weten wat we eten. Echt (h)eerlijk voedsel wat vol zit met vitaminen, mineralen en ook heel belangrijk: levensenergie. Alles wat we eten uit eigen tuin, hoeft ergens anders niet geproduceerd te worden. Dit helpt mee om uit de vicieuze cirkel te komen waar we steeds verder inzakken.
Veel van de producten die we kopen zien er prachtig uit, maar zijn totaal leeggetrokken. Ze bevatten nog maar weinig vitaminen en mineralen. Net als de aarde die kaal en leeg achterblijft na het oogsten. Als er niet volop gespoten wordt, groeit er haast niets meer op de akkers die jaar in jaar uit gebruikt worden om ons te voeden. Dat is met natural farming tegenovergesteld. Daar wordt niets gespoten en een natuurlijk evenwicht gevonden tussen de planten, het ‘onkruid’ en de dieren.
Terug naar de natuur zoals het bedoeld is
Wanneer de aarde gezond is, zijn wij dat ook. De aarde weet zelf precies wat het nodig heeft, maar door ons toedoen is ze op veel plaatsen verzwakt en uitgeput. Niet zo gek dat de producten die daar verbouwd worden ook niet overlopen van de vitaminen en mineralen! Door de aarde te ondersteun bij het herstellen van haar natuurlijke balans, kan zij straks nog meer voor ons zorgen dan ze al doet. Niet alleen voor ons, maar ook voor al het bodemleven en andere dieren die op haar leven.
Regelmatig hoor je dat het slecht gaat met het milieu. Dat is ook zo, maar daar heb je zelf echt meer invloed op dan je zou verwachten. Door de natuur te ondersteunen met hoe zij het altijd gedaan heeft voor wij ons ermee gingen bemoeien bijvoorbeeld.
Wat ik op dit moment van het jaar doe is eenvoudig: zaaien! En deze zaadjes toedekken met een klein laagje mulch. Zaaien zodat de aarde opnieuw gevoed wordt en straks in het nieuwe jaar vol energie zit om ons opnieuw te verblijden met gezond en (h)eerlijke voeding. De mulch draagt hier aan bij, maar is ook een soort deken om de zaden te beschermen en vochtig te houden. Het zorgt ervoor dat er geen kale aarde is en de voedingstoffen niet wegspoelen.
De zaden heb ik eerst 24 uur laten weken in water en toen nog een dag bewaard in een vochtige doek. Daarna heb ik ze neergegooid toen er regen op komst was. De regen zorgt ervoor dat de mulch vochtig is en goed het werk kan doen. Dit keer gebruik ik als mulch gewoon wat van de bladeren en ander tuinafval wat ik in de afgelopen periode bewaard heb, maar al het natuurlijk materiaal wat voor handen is volstaat. ππ₯ππ±
Natural Farming
Het is zo gemakkelijk en echt iedereen die maar een klein stukje tuin heeft kan het doen. Zelfs als je geen tijd hebt, want het gaat er hier juist om dat we de natuur haar eigen gang laten gaan. Je helpt haar de eerste paar jaar alleen met het verkrijgen van de beste omstandigheden. In het voorjaar maai je één keer alles om en dat dient dan weer als mulch voor de nieuwe plantjes. Deze planten wij nu nog bij, maar er zal ook al genoeg opkomen van vorig jaar. Veel van de zaden hebben we laten vallen, dus die komen vanzelf weer boven.
Op mijn postzegel help ik de natuur zoveel mogelijk en ik hoop ook jou te kunnen inspireren. π Het is zo nodig en alle beetjes helpen! Vele postzegels samen maken wel degelijk verschil en door te vertrouwen op de natuurlijke processen en deze te respecteren kunnen we allemaal leven in overvloed. In het boek Natural Farming lees je hier veel meer over. Het laat ons zien hoe we simpelweg maar hoeven te kijken naar hoe de natuur het bedoeld heeft.
Het boek is geschreven door Kutluhan Γzdemir. Een bijzonder mens die zijn leven in dienst stelt van natural farming. Zelf heb ik hem mogen ontmoeten en ik was diep geraakt door zijn boodschap en zijn liefdevolle manier van Zijn. Lees wat ook jij kunt doen en hoe je op vrij eenvoudige manier bij kunt dragen aan het herstel van onze aarde. Ook als je geen tuin hebt, is dit boek zeer de moeite waard. Het geeft inspiratie en een andere kijk op de situatie waar we met z’n allen inzitten.
Als je de nieuwsbrief van Top2toe4you nog niet volgt schrijf je dan hier in en blijf op de hoogte van alle gezondheidsbevorderende nieuwtjes. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact met mij op of laat hieronder een reactie achter.
Vriendelijke groet,
Bonny Carton
Van Top tot Teen Natuurlijk in Balans
Wat een mooie blog heb je gemaakt, en geweldig dat jullie dat in de achtertuin kunnen doen!
Dankjewel! Geweldig om de natuur zo te kunnen ondersteunen en lekker te kunnen eten uit de tuin. πππ»