Je hebt last van een klacht. Is dit alleen vervelend of heeft het een reden dat uitgerekend jij nu deze specifieke klacht krijgt? Naar mijn idee is dit inderdaad geen toeval! Enige tijd geleden heb ik mijn pols gebroken. Een gecompliceerde breuk, waar ik nog maar net niet mee onder het mes hoefde. Gewoon een stom ongeluk tijdens het snoeien van de heg, of is er meer aan de hand? Wat heeft deze klacht mij te vertellen? De breuk zorgde ervoor dat al mijn werkzaakheden stil kwamen te liggen en ook ik zelf tot stilstand kwam.

Stilzitten zit niet in mijn aard en ik kon hier dan ook maar moeilijk aan toegeven. Mijn lichaam zorgde er toen voor dat ik echt even helemaal niets meer kon. De breuk was pijnlijk, maar na een aantal dagen kreeg ik er nog iets anders bij. Elke stap die ik zette, bij de kleinste beweging die ik maakte, schoot er een pijnscheut in mijn rug. Ik kon dan ook alleen nog maar op de bank zitten en slechts naar zoetsappige filmpjes kijken. Langzaam nam mijn energie weer wat toe, maar mijn pols en vingers bleven dik en pijnlijk. Gewoonlijk zou ik toch al snel de draad weer oppakken, maar wat heeft dit voor mij allemaal te betekenen?

klacht

Een aantal maanden terug ben ik met de prachtige opleiding psychosociaal therapeut gestart bij Wielwerk Opleidingen. Hier leren we nog meer naar de wisselwerking te kijken tussen lichaam en geest en hoe alles in de natuur met elkaar verbonden is. In het eerste jaar staat vooral de persoonlijke ontwikkeling centraal. Ondanks dat ik daar erg mijn best deed, nam ik onvoldoende de tijd om deze stof echt op te nemen en te laten bezinken. Nou daar geeft mijn lichaam mij nu dus alle gelegenheid voor!

Als je bereid bent hier echt naar te luisteren, is het wonderlijk hoe duidelijk je lichaam tegen je spreekt. Natuurlijk weet ik dat, ik schrijf erover en spreek hierover met cliënten. Toch neem ook ik niet altijd voldoende de tijd om te kijken wat zich bij mijzelf aandient. Dit is dan ook een leerpunt voor mijzelf. Ik mag dus eerst naar mijzelf kijken, om vandaaruit weer naar jou te kunnen kijken.

Heb jijzelf wel eens op deze manier naar een klacht gekeken? Dat deze niet ‘toevallig’ ontstaat, maar dat deze jou iets te vertellen heeft? Zelf ben ik van mening dat alles gebeurt met een reden. Wat het ook is, fijn of minder fijn. Ik geloof dat we aantrekken in ons leven dat waar we het meeste van kunnen leren en groeien. Vandaar ook dat we soms telkens dezelfde soort situaties in ons leven creëren.

Zodra de praktijk weer geopend is, kijk ik met alle liefde samen met jou naar wat een klacht of situatie je wil vertellen, maar voor nu zou ik je willen vragen zelf eerst op onderzoek uit te gaan. Waarin word je beperkt door jouw klacht? Wat ‘geeft’ het hebben van je klacht jou? Hierin kunnen al mooie inzichten schuilgaan. Voor mij is het breken van mijn pols achteraf gezien een zegen. Een waardoor ik even teruggeworpen word op mijzelf en waardoor ik zowel als mens, maar ook als therapeut gegroeid ben. 

Ben ook jij bereid op een andere manier naar je klachten te kijken en kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Stuur mij dan een mailtje. Zodra ik weer van start ga, gaan we samen op onderzoek uit om te achterhalen wat jouw lichaam hiermee wil vertellen. Volg je Top2toe4you nog niet? Schrijf je dan hier in en blijf op de hoogte van alle gezondheidsbevorderende nieuwtjes.

Van top tot teen in balans