Dat is een vraag die ik nog al eens voorbij hoor komen. Er heerst veel angst momenteel. Angst voor het onbekende, angst voor het verliezen van de baan, gezondheid of nog erger het verliezen van dierbaren. Die angst heb ik zelf ook wel even gevoeld de eerste dagen van de coronacrisis. Ik geloof er echter heilig in dat alles gebeurt met een reden en dat we overal alleen maar van kunnen leren en we ons erdoor ontwikkelen. Hoe heftig de gebeurtenissen vaak ook zijn.

Terwijl ik dit schrijf denk ik aan de jongen die onlangs doodgeschoten is omdat hij probeerde te voorkomen dat een (nep!) horloge gestolen zou worden…Hoe kan deze gebeurtenis nou gebeuren om een reden? En welke reden kan een troost zijn voor zijn nabestaande? Geen idee, maar toch geloof ik heilig dat toeval niet bestaat en dat we samen in een verschuiving zitten.

Verschuiven van je aandacht

Zoals het nu gaat kan het niet meer en als je je daarop richt kan ik mij voorstellen dat je het vertrouwen soms verliest. Maar kijk verder en zie hoe steeds meer mensen hun trilling verhogen. Dit door simpelweg niet mee te gaan in de emotie van angst, maar zich te richten op alle fijne en mooie dingen in de wereld. Dit met het vertrouwen dat alles goed komt en liefde alles overwint.

Heb je hier moeite mee? Trek dan eens de natuur in en laat je daar verwonderen. Thuis al zittend in je stoel kun je al verwonderd raken door je blik van de tv naar buiten te richten. Daar zie je vlinders zitten in de zon, vogels door de lucht zweven en hondjes blij achter elkaar aan dartelen. Het is net waar jij je aandacht op richt.

Bovengenoemde had ik net genoteerd…

Door te kijken naar de mooie dingen in het leven verdwijnen de nare dingen niet, maar raken wel meer naar de achtergrond. Daar waar je je aandacht op richt groeit namelijk. Ik heb een vriendin die dit ook wel struisvogelpolitiek noemt, maar wat hebben de ouders van die jongen eraan als ik mij angstig ga voelen door de gebeurtenis met hun zoon? Wordt het verdriet wat zij moeten dragen dan minder? Nee, helaas niet. Maar door zelf naar de mooie dingen in het leven te kijken en daarmee mijn eigen vreugde en dus mijn trilling te verhogen help ik hun wel en de rest van de wereld ook.

Angst vs Vreugde

Een betere wereld begin bij jezelf. Het klinkt te simpel, maar het is ZO simpel. Door zelf niet vanuit angst maar vanuit vertrouwen te leven maakt een ieder de wereld een stukje mooier. Alleen al de mensen rond jou zullen dit als plezierig ervaren en daardoor ziet hun dag er ook weer wat mooier uit. Wanneer ze thuiskomen en gelijk alle rampspoed op tv en in de kranten opzoeken, zal dit effect van korte duur zijn, maar dat is hun eigen keuze.

Zelf kijk ik ook heus wel naar het nieuws, maar echt niet elke dag en zeker niet als ik mij niet zo happy voel en dus laag in mijn trilling zit. Veel liever ga ik dan leuke dingen doen of zet ik een mooie film op. Gewoon even lekker naar buiten of wat kletsen met een positieve vriendin. Een die ook kan genieten van de kleine dingen in het leven. Voel eens voor jezelf wat dat met je doet, je hierop te richten in tegenstelling tot op alleen maar ellende.

Het is fysiologisch ook heel goed te verklaren. Wanneer je bijvoorbeeld met je huisdier knuffelt, geniet van je omgeving of naar een mooie film kijkt, maakt je lichaam allemaal positieve hormonen aan. Buiten dat het je blij maakt, ondersteunt dit ook je immuunsysteem. Wanneer je echter naar ellende kijkt of hieraan denkt, maakt je lichaam juist veel stresshormonen aan en voel je je gelijk een stuk minder prettig.

Er zijn al ontelbare liedjes geschreven over dit fenomeen. Don’t worry, be happy is daar een hele bekende van! Maar zo is het echt. We hebben zelf de keuze welke emotie, angst of vreugde, we laten overheersen. Door je te laten leiden door angst kun je niet anders dan lijden. Maar je kunt ook in vertrouwen je op de liefde richten. De krachtigste energie van de wereld die alles overwint. Hoe donker het soms ook kan zijn, het licht is altijd het sterkst. Door ons op het licht te richten helpen we allemaal een beetje mee om de wereld weer een stukje mooier en liefdevoller te maken.

Wat kies jij?

Top tot Teen in Balans

Als je mijn blogs nog niet volgt, schrijf je dan hier in

Wanneer je het interessant vindt, deel deze blog! 🙂