Zeker als vuurteken is het erg belangrijk om in de koude maanden te zorgen voor extra warmte, zodat het lichaam niet onnodig energie hoeft te verspillen om warm te blijven. Al tijden vind ik het bijvoorbeeld niet meer prettig om koude dranken te drinken en drink ik dus vooral thee en merk ik dat ik nu nog meer trek heb in soep. Hoe is dat voor jou? Luister jij daarin ook naar wat je lichaam te vertellen heeft? Lang niet alleen de vuurtekens hebben last van de kou, dus de Ram, Leeuw en Boogschutter. Ook veel andere mensen kunnen grote gezondheidswinst behalen door nu te zorgen voor extra warmte. Hoe zorg jij dat je warm blijft deze winter?

Het beste haal je uit de natuur

Een waar pareltje uit de natuur hiervoor is gember. Het is heel gezond en ook nog eens zeer verwarmend. Een lekker kopje gemberthee is dus een goede manier om jezelf vanbinnen te verwarmen. Buiten dat is het ook ontstekingsremmend, gaat het misselijkheid tegen en is het bij uitstek geschikt als je toch een beetje grieperig bent. Pas wel op met gember als je een lage bloeddruk hebt, want deze wordt hierdoor verlaagd. Het is daarentegen wel weer heel geschikt als je een hoge bloeddruk hebt, maar liever niet te veel als je daar ook medicatie voor slikt.

Zelf nuttig ik ook graag smoothies. Buiten dat ik ze heerlijk vind, is dit ook een gemakkelijke manier om veel groente en fruit binnen te krijgen. Wel vond ik ze dus al een tijd veel te koud op de maag vallen. Hier heb ik iets op bedacht wat wellicht ook voor jou een goede optie is.

Of je nou wel of geen vuurteken bent, het is voor iedereen nu echt een flinke belasting voor het lichaam om koud eten of drinken te nuttigen. Hoe gezond ze in een andere periode van het jaar ook kunnen zijn, nu heeft je lichaam er alleen maar last van. Een appel ofzo is echt geen probleem, maar je ondersteunt je gezondheid nu enorm als je overwegend warm voedsel eet of drinkt. Zelfs eten wat afgekoeld is, maar dus wel verwarmd was, is nu beter voor je dan een salade.

Hoe zit dat dan met een smoothie?

Mijn dranken drink ik in deze periode van het jaar dus eigenlijk allemaal warm en waarom niet ook de smoothie verwarmen, bedacht ik laatst. Maar om de gezondheidsvoordelen te behouden, kun je het natuurlijk niet zomaar op het vuur zetten. Dat zou de vitaminen en mineralen geen goed doen. Het kan ook anders. Ik heb de smoothie langzaam opgewarmd, waardoor alle stoffen bewaard blijven. Het is ook nog eens superlekker en mijn lichaam blijft hier lekker warm bij. Win-win dus! Ik ga dus ook in de koude maanden door met mijn smoothies.

Hoe geniet ook jij nu van alle voordelen van een smoothie?

  • Maak de smoothie zoals je gewend bent, maar voeg er zeker een stukje gember aan toe
  • Zet gelijktijdig wat havermout met water op
  • Als het klaar is iets van de smoothie in de pan doen. Zorg dat de pan niet te hoog staat!
  • Dit goed mixen samen
  • Rest toevoegen aan de pan en doorroeren
  • Even geduld…
  • Als het warm voelt aan je vinger, is het klaar

Ben heel benieuwd hoe het jou smaakt. Laat je het mij weten in een reactie onderaan de pagina? Als er nog onduidelijkheden zijn, ben ik via deze weg te bereiken.

Hoe zit dat dan met koud douchen?

Misschien is dat voor jou een brug te ver, maar je hebt vast wel eens gehoord van de gezondheidsvoordelen van het nemen van een koude douche. Door deze acute vorm van stress zet je lichaam het ongezonde witte vet om in het isolerende en veel gezondere bruine vet. Het is hiermee ook een goede manier om af te vallen. Ook boost het je immuunsysteem, is het goed voor de bloedvaten, maakt het je alert en energiek en behoud je er een stralende huid en mooi haar mee. Het is zelfs zo dat je er een beter humeur door krijgt. klinkt goed toch? Maar hoe zit dat dan met het warmhouden?

Door je lichaam bloot te stellen aan de kou van buitenaf, zorgt dit er juist voor dat je interne kacheltje opgevoerd wordt en dat je beter bestand bent tegen de kou. Daarom is het ook juist goed om je niet altijd helemaal dik in de pakken als je naar buiten gaat. (Sorry mam) Je maakt je interne kachel hiermee lui en deze wil je juist goed getraind houden.

Help, ik wil niet!

Ik hoor wel eens dat mensen zeggen dat het echt niets voor hun is dat koud douchen. Natuurlijk voel je dat zo! We zijn pijnvermijdende wezens, maar door daar gehoor aan te geven blijven we lang niet altijd gezond. Diezelfde stem, ook wel bekend als het oerbrein, zegt bijvoorbeeld dat je best nog een keer op kunt scheppen. Ook mijn brein zegt steevast dat ik het vandaag wel over kan slaan, maar ik weet wat het voor mij doet en hoe fijn het voelt als je het weer gedaan hebt.

Zelf houd ik het wel altijd bij koud nadouchen en geniet ik daarvoor van de warme douche. Hoe je het doet of hoelang, is niet van belang. Als je er maar wel voor zorgt dat je ermee eindigt en er minimaal 30 seconden onderstaat. Er is bewezen dat je vanaf 30 seconden al geniet van alle gezondheidsvoordelen. Wat is nou een halve minuut?! Wordt dit dus ook een vast onderdeel van jouw gezonde levensstijl?

Zou je misschien wel willen, maar is die pijnvermijdende stem bij jou zo krachtig dat je het simpelweg gewoon niet voor elkaar krijgt? Wil je samen kijken hoe ook jij het anders kunt doen, hoe je jouw gezondheid op een natuurlijke manier verder kunt verbeteren? Neem dan contact met mij op en we kijken samen waar jouw mogelijkheden liggen. Het is echt veel makkelijker en leuker dan je denkt.

Vriendelijke groet,
Bonny Carton

06-10089836

Volg je Top2toe4you nog niet? Schrijf je dan hier in en blijf op de hoogte van alle gezondheidsbevorderende tips.

Van Top tot Teen Natuurlijk in Balans