De herfst is officieel begonnen! De zon staat vandaag recht boven de evenaar en dat betekent dat er een perfect evenwicht is in zowel dag als nacht. Dit wordt ook wel de herfst-equinox genoemd. De dag en nacht zijn nu geheel in balans. Vanaf morgen wordt het elke dag een paar minuten korter licht. Langzaam aan schuiven we naar de winterperiode. Voordat het zover is, kunnen we eerst nog genieten van alle overvloed in de natuur. Veel van de bloemetjes zijn uitgebloeid, maar de noten en zaden zijn nu op het hoogtepunt! Daar maak ik dan ook volop gebruik van!
Verschillende noten kunnen van de grond geraapt te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hazelnoten, tamme kastanjers en walnoten. Maar ook de zaden van de reuzenbalsemien, op de foto hierboven, zijn een ware toevoeging in de keuken. Ze smaken een beetje nootachtig. Mocht je kruiden in de tuin hebben, is dit het moment om ze te plukken! Je kunt ze drogen of in de vriezer bewaren. Zo heb je tijdens de donkere maanden gezonde kruiden om toe te voegen aan je gerechten.

Misschien wil je wel een hoestsiroop maken met Tijm, als je deze winter last van je keel krijgt. Later zal ik hier nog wel eens een recept over posten, maar this is the moment om de kruiden binnen te halen! Nog even en alles is afgestorven en de energie is weer diep teruggetrokken in de aarde. Dit om volgend jaar weer met frisse moed opnieuw te beginnen. In de natuur is er altijd een balans tussen actie en rust.

Hoe is dat bij jou? Ben jij iemand die als een berg opkijkt tegen de winterperiode, of flow je mee op het ritme van de seizoenen? Zelf probeer ik mij steeds meer aan te passen aan de energie die er heerst in een bepaald seizoen. De herfst is er een van verstilling en van naar binnen keren. Opnieuw de balans opmaken van wat er losgelaten mag worden en wat er juist meegaat naar volgend jaar.
Wat niet wegneemt dat het ook nu heerlijk is om naar buiten te gaan, maar de eigen energie is meer naar binnen gericht. Het is zelfs nu extra belangrijk om buiten te zijn en nog zo veel mogelijk licht op te nemen voor de donkere dagen. Buiten dat je zo een najaarsdip voorkomt, kun je dus ook nog allemaal lekkere en gezonde dingen vinden onderweg!
Kan niet vaak genoeg benadrukken hoe leuk het is om te eten van wat je zelf in de natuur vindt! Ook nu is het belangrijk dat je wel oplet waar de notenboom staat. Ondanks de harde schil, zou ik ze bijvoorbeeld niet naast een drukke weg rapen. Maar dat is logisch, toch? Heb je geen idee wat of waar je zoeken moet? Schrijf je dan nu in voor de wachtlijst om volgend jaar samen op een kruidenwandeling te gaan!

Volg je Top2toe4you nog niet? Schrijf je dan hier in en blijf op de hoogte van alle gezondheidsbevorderende nieuwtjes.

Top2toe4you

van Top tot Teen in Balans