Kefir is een probiotica en doet veel voor je lichamelijke gezondheid. Het werkt ontgiftend en zet je darmen aan hun werk op te pakken. Het gaat hier om 50 gram waterkefir en deze leveren elke dag een flink glas kefirsap op. De korrels vermeerderen zich echter razendsnel als je ze goed verzorgt, waardoor je al snel meerdere glazen per dag kunt nemen. Het rustig opbouwen is wel verstandig, want je darmen moeten er even aan wennen.

Voor 0,5 liter kefirsap heb je nodig:

 • 50 gram waterkefirkorrels
 • 25 gram suiker, rietsuiker of oersuiker, geen honing
 • 0,5 liter water, waarvan ongeveer 100 ml heet
 • Een halve appel en 2 stuks gedroogd fruit bijv. abrikoos of dadel, zonder zwavel

Het maken van je pot waterkefir:

 1. Neem de glazen pot en maak deze schoon met zacht schoonmaakmiddel.
 2. Doe er de suiker en het hete water in.
 3. Laat de suiker oplossen en vul daarna aan met koud water tot de gewenste hoeveelheid.
 4. Voeg nu de kefirkorrels toe.
 5. Was de appel, verdeel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd een partje in zes stukjes.
 6. Voeg de appel en het gedroogde fruit toe aan de pot.
 7. Sluit de pot losjes, zodat er wel zuurstof bij kan, maar geen fruitvliegjes.
 8. Plaats de pot in het licht en laat hem daar 48 uur staan.
 9. Geniet van het leven in de pot. Je korrels gaan hun werk doen (fermenteren) en dat zie je!
 10. Haal na 2 dagen het fruit eruit, dit heeft zijn smaak afgegeven aan de kefir.
 11. Giet het kefirsap door een plastic zeef in een plastic of glazen kom.
 12. Spoel de kefirkorrels kort af, in de zeef, met koud stromend water.
 13. Giet het kefirsap in een fles en zorg dat de dop niet geheel gesloten is, dit om overdruk te voorkomen door de koolzuur in het kefirsap.

Met het Kefir startpakket begin je overmorgen bij punt 10 en herhaal je daarna het bovengenoemde proces om over 2 dagen weer nieuw kefirsap te hebben!

Drinken van je kefirsap:

Je kefirsap is nu klaar om gedronken te worden. Je kunt het 2 dagen buiten de koelkast bewaren. Wil je het langer bewaren plaats het dan in de koelkast.

Kefirsap smaakt een beetje naar appelcider. Voeg voor een extra frisse smaak citroensap of gember toe. Dit kan ook nog na 48 uur fermenteren.

Je darmen moet echt even wennen aan de stoot probiotica en kunnen best heftig reageren. Ik adviseer je de hoeveelheid kefirsap die je per dag drinkt, langzaam op te bouwen. Begin met een klein glaasje in de ochtend.

Het effect op de stoelgang:

Kefirsap wat 48 uur gestaan heeft, werkt normaliserend.

Wanneer je stoelgang wel wat hulp kan gebruiken à Laat de waterkefir dan maar 24 uur fermenteren. Het drinken van dit kefirsap werkt laxeren.

Wil je juist minder vaak naar het toilet? Laat het fermenteren dan langer dan 48 uur doorgaan en drink het na 72 uur fermenteren.

Wanneer je wilt dat het kefirsap stoppend werkt, kun je na het verwijderen van de korrels het kefirsap ook nog laten na-fermenteren. Zet het kefirsap buiten de koelkast met bijv. wat citroensap of stukje gember om het fermentatieproces gaande te houden.

Het is even uitvinden wat voor jou het beste werkt.

Tips:

 • Kefirsap is een prima basis voor een smoothie en kan gemengd worden met vruchtensappen. Experimenteer hier zelf mee.
 • Hoe langer je de kefir laat staan, hoe meer suiker het opeet (=meer probiotisch). Na 48 uur hebben de kefirkorrels het grootste gedeelte suiker opgegeten en omgezet in probiotica. Als je op je suikerinname wil letten, is kefirsap een goede optie.

*Ondanks dat het hier om een bijna suikervrije frisdrank gaat, wordt het diabetici toch aangeraden kefirsap met mate te drinken.

Let op:

 • Na 48 uur fermenteren raakt de suiker op en is er dus geen voedsel meer voor de kefirkorrels. Ze gaan nu langzaam, maar zeker dood als je niets doet.
 • De kefirkorrels kunnen niet tegen het contact met metaal. Zorg dus dat alles waarmee je werkt van plastic, hout of glas is.
 • Kefirkorrels kunnen niet goed tegen schoonmaakmiddelen. Reinig je materialen zoveel mogelijk heet water en anders met minimum aan biologisch afwasmiddel.
 • Werk hygiënisch, dan gaan je korrels het langste mee en vermeerderen ze zich goed.
 • De kefirkorrels kunnen niet tegen hitte. Koel dus eerst het suikerwater met het overige water, voordat je de kefir toevoegt.

Wanneer je hebt gekozen voor het Kefir startpakket, hoef je je uiteraard geen zorgen te maken of je de juiste attributen gebruikt, alles is Kefirproof!

Neem voor vragen contact met mij op via info@top2toe4you.com of 06-29774835