In de vorige blogs zijn er verschillende onderwerpen voorbij gekomen die van invloed zijn op het immuunsysteem. Het coronavirus lijkt vooral op de luchtwegen te slaan. Zaak om deze optimaal te houden dus! De longen kunnen we specifiek aandacht geven, zowel met handelingen als voeding. Daar zal ik in deze blog op in gaan.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Alle tips in voorgaande blogs verhogen dan ook de weerstand. Nu gaan we kijken wat we preventief voor de longen kunnen doen. Natuurlijk moeten alle reeds genoemde voorschriften van het RIVM* in acht genomen worden, MAAR er is nog zoveel meer wat wij zelf kunnen doen om het immuunsysteem optimaal te houden. Hoe doe je dat?

Masseren van het longgebied

Zoals sommige van jullie weten, geef ik voetreflextherapie*. Via de voeten kun je de longen d.m.v. drukpunten stimuleren. Door alle maatregelen kan ik je daar momenteel niet fysiek mee helpen, maar ik kan je natuurlijk wel laten zien hoe jij zelf de voeten kunt masseren. 🙂 Met een beetje mazzel is er iemand bij jou thuis, die het voor je wil doen. Dat is nog veel fijner, maar zelf kan het ook heel goed hoor. In dit filmpje* laat ik je zien hoe je dat doet. De aanraking alleen al heeft een immuunverhogend effect en zorgt voor het vrijkomen van gelukshormonen.

Het kan zijn dat een voetmassage niet mogelijk is door een eigen beperking. Dan zijn er nog een paar goede alternatieven: Op blote voeten lopen staat voor mij met stip op 1. Misschien is dit mogelijk op het gras of in de aarde in je tuin? Hierdoor worden de voeten ook ‘gemasseerd’. Met de voeten rollen over een fles water, of een tennisbal, zijn andere opties. Probeer hier het accent op de bal van je voet te leggen. Hier zitten namelijk de longgebieden in de voeten.

Trainen van de longspier

Wat ook goed is voor de longen en waarbij gelukshormonen vrijkomen, is zingen. Het zorgt voor extra zuurstof naar de longen, dit is vitaliserend voor heel het lichaam. Het is tevens een vorm van training. De longen zijn ook maar spieren, die op deze manier dus sterker worden. Het bespelen van een blaasinstrument heeft hetzelfde effect. Net als intensief sporten waarbij je buitenadem raakt. Door de handen op het hoofd te leggen, kun je veel dieper inademen. Hierdoor ben je weer sneller op adem.

Een heel belangrijk iets is natuurlijk voldoende zuurstof. We worden gevraagd om thuis te blijven, maar probeer toch veel buiten te zijn. Zo mogelijk in de tuin of op het balkon. Zeker nu is het extra belangrijk om elke dag minimaal 30 minuten te luchten. Gewoon even de ramen en deuren open. Verder natuurlijk altijd goed ventileren. ‘s Nachts met het raam open slapen, stellen de longen zeer op prijs!

Veel mensen bewegen nu nog minder dan gewoonlijk. Terwijl dat juist zo belangrijk is voor de longen en de gemoedstoestand. Je voelt je zoveel beter wanneer je regelmatig beweegt! Zoals eerder in blog 6* vermeld, maak je dan verschillende gelukshormonen aan en zie je er nog eens beter uit ook. Beiden maken je happy en boosten je immuunsysteem. Een win/win situatie dus! Door in de buitenlucht te bewegen, zijn de effecten nog veel groter. Een positieve kant van deze hele crisis is, dat de luchtkwaliteit in jaren niet zo goed geweest is. Profiteer daarvan!

Ondersteunende producten

De dag beginnen met een glas water met een halve citroen, is bij vele bekend. Wist je dat het tevens bijdraagt aan gezonde longen? Dit door o.a. de slijmoplossende werking. Er zijn meerdere producten die de luchtwegen ondersteunen. Het eten van pistachenoten staat bekend om de heilzame werking op de longen, samen met het toevoegen van cayennepeper aan een gerecht. Het regelmatig eten van broccoli is ook erg goed voor de longblaasjes. Ze lijken er zelfs een beetje op.

In de 5e blog* zijn etherische oliën aan bod gekomen. Deze kunnen ook nu goed ingezet worden. Het verstuiven van eucalyptus en tea tree olie is zeer helend voor de luchtwegen. Stomen boven een pan maakt dit effect nog groter. Dit doe je eigenlijk alleen wanneer je echt klachten hebt.

In een grijs verleden rookte ik en ondervond daar best klachten van. Ik was benauwd en hoestte regelmatig slijm op. Wat mij voor het stoppen veel verlichting gaf, was het drinken van een longelixer. Van dit zelfgemaakte wondermiddel nam ik ‘s morgens en ‘s avonds 1 eetlepel. Naast het feit dat ik het erg lekker vond, namen ook mijn klachten af.

Het is een echte verjongingskuur voor de longen, die zeker niet alleen voor rokers geschikt is. Het wordt gemaakt met uitsluitend natuurlijke producten, die worden ingekookt. Ook nu ondersteun ik hier mijn longen mee. Het werkt zeer ontgiftend en versterkend. Op bestelling kan ik een fles voor je maken. Voor 500 ml betaal je €13,99. Hier kun je ongeveer 1 maand mee vooruit. Er is nog geen webshop, dus neem hiervoor contact* met mij op.
^Wanneer je mijn blogs volgt, krijg je een korting van €3,99!

Van Top tot Teen in Balans

Als je mijn blogs nog niet volgt, schrijf je dan hier in*.

Wanneer je het interessant vindt, deel deze blog*! ?

* Klik op de gekleurde linkjes voor meer info of acties.